top of page

Kunskapsbank

10 vanligaste datorproblemen

Uppdaterat: 26 aug. 2020


Även om många problem löses av din IT-support, finns det andra små men vanliga problem som du kan lösa på egen hand.


Nedan följer de 10 vanligaste datorproblemen som du inte ska få panik över:


1. Förlorad anslutning

Förlorad anslutning kan vara mycket frustrerande. Ofta är problemet enkelt och kan orsakas av ett dåligt wifi, prova att flytta din Router närmare och testa på nytt. Logga in i din router och byt frekvensband. Behöver du bättre “täckning av ditt wifi” rekommenderar vi https://amplifi.com/ vilket är lätt att installera och gör att du kan bygga ut ditt wifi på ett enkelt sätt.

2. Problem med utskrifter

Titta så att Toner/bläck och papper finns i skrivaren. Se om det fastnat något papper i skrivaren, ta då bort det försiktigt. Starta utskriftshanteraren och ta bort utskrifter som finns där, prova skriva ut igen. Slå av och på skrivaren, starta om datorn testa att skriva ut igen. Säkerställ att skrivaren är ansluten antingen via USB eller till ditt nätverk.


3. Datorn startar inte

Har någon städat på ditt kontor? Kolla strömkabeln så den sitter i. Håll in strömbrytaren i 7 sekunder och släpp, koppla ur strömförsörjning, vänta 10 sekunder,koppla sedan tillbaka strömförsörjningen och slå på datorn som vanligt


4. Skärmen fungerar ej

Om datorn är på men skärmen inte fungerar kan det orsakas av anslutningen mellan datorn och skärmen. Kontrollera om monitorn är ansluten till en strömkälla och att anslutningen mellan skärmen och datorn är ok.


5. Operativsystem eller programvaran fungerar inte

Om operativsystemet eller annan programvara inte svarar eller fungerar, försök starta om datorn i felsäkertläge och kör en virusscanning. Använd en pålitlig antivirus mjukvara. Mer om detta kan du fråga oss på Datile IT. Ibland efter uppdateringar får datorn problem att starta då kan den behöva reparera eller återställa Windows.


6. Windows startar inte

Om du har problem med att starta Windows, kan du behöva reparera, återställa eller installera om Windows, ha alltid en ny backup tillhands.


7. Skärmen är frusen

Detta kan vara ett tecken på otillräckligt ramminne, registerproblem, korrupta eller saknade filer eller ett hårdvarufel ex hårddisken. Tryck och håll in strömbrytaren tills datorn stängs av, starta datorn datorn i felsäkertläge och skanna datorn med ett pålitligt Antivirusprogram.8. Datorn går långsamt

Om din dator blivit långsammare kan du ofta fixa problemet genom att ta bort onödiga filer från hårddisken, inaktivera program som startas automatiskt. Skanna din dator med Malmwarebytes https://www.malwarebytes.com/ för att hitta skadligkod eller annan malware. Har du en mekanisk hårddisk kan du byta ut den till en SSD hårddisk som är upp till 10x snabbare än en mekaniska hårddisk.


9. Konstiga ljud

Mycket ljud från din dator är vanligtvis ett tecken på en dålig fläkt. Vissa fläktar räcker det med att rengöra och vissa fall måste fläkten bytas till en blygsam kostnad.

10. Överhettning

Om din dators kylning inte fungerar som det ska kan datorns komponenter börja generera överskottsvärme och gå sönder. För att undvika att din dator blir överhettad stäng av den och låt den vila. Du kan även passa på att kontrollera att fläktar fungerar som de ska. Rengöring av fläktar kan lösa problemet.1 460 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page